Deze maand kwamen in Krakau 180 burgers, experten en vertegenwoordigers van energiecoöperaties uit 42 landen samen op het European Energy Communities Forum – waaronder ook REScoop.Vlaanderen. Het resultaat: een gezamenlijke Forum Declaration die oproept tot een energietransitie die lokaal, rechtvaardig en collectief is.
De verklaring zet zes prioriteiten in de kijker:
🔁 Geld op de juiste plek
Voor elke euro die in burgerenergie wordt geïnvesteerd, vloeien er 2 tot 8 euro terug naar de lokale economie. Energiecoöperaties zijn dus niet alleen een klimaatoplossing en een sociale hefboom, ze zijn ook economisch verstandig. Daarom zetten de EU en haar lidstaten steeds meer in op gerichte steun voor deze projecten.
🏛️ Samenwerken met lokale besturen
Gemeenten spelen een cruciale rol in de energietransitie. Ze stellen ruimte ter beschikking, richten energiearmoedeloketten op en werken mee aan collectieve oplossingen. Door samen te werken en elkaars taal te leren spreken, kunnen lokale overheden en burgerinitiatieven elkaar versterken.
⚡ Decentrale energie delen en flexibiliteit stimuleren
Van gedeelde zonnepanelen op appartementsgebouwen tot stabiele, coöperatieve energieleveranciers: burgers moeten niet alleen toegang krijgen tot energie, maar ook tot het eigenaarschap ervan. Netbeheerders en energiegemeenschappen moeten samenwerken om dat mogelijk te maken.
🌱 Inzetten op energie-efficiëntie
Hernieuwbare energie alleen volstaat niet. Energiegemeenschappen nemen daarom ook energiebesparing op via renovaties, hernieuwbare warmte en koeling, en lokale ‘one-stop-shops’. De boodschap is duidelijk: verwarm onze huizen, niet de planeet.
🎯 Meer inclusie, minder energiearmoede
Een eerlijke energietransitie betekent dat niemand wordt uitgesloten. Energiecoöperaties kunnen barrières op vlak van klasse, gender en afkomst helpen doorbreken. Sociale inclusie is geen bijzaak, maar een kernopdracht.
🤝 Sterker door samenwerking
Sterke netwerken zijn de ruggengraat van burgerenergie. Federaties en koepels geven energie-initiatieven toegang tot kennis, financiering, tools én een collectieve stem in het beleid. Een gedeeld verhaal maakt ons sterker.
Lees er meer over op de website van REScoop.eu. De volledige tekst staat ook in onze kennisbank: