REScoop.Vlaanderen was op het European Energy Communities Forum in Krakau

Vorige week vond in Krakau het jaarlijkse European Energy Communities Forum plaats, georganiseerd door REScoop.eu en het Poolse CoopTech Hub.

Zo’n 180 deelnemers uit 42 landen –energiecoöperaties, federaties en ngo’s – kwamen er samen om inspiratie op te doen, kennis te delen en grensoverschrijdende contacten te versterken. Zo ook Freddy Van Santfoort en Isabelle Vanhoutte voor REScoop.Vlaanderen. Ook leden Cedric Depuydt (CoopStroom en CoopCedan) en Matthias Ghyselen ( Energent), Karel Derveaux (Ecopower), geassocieerd lid Sander Stroobants (CORE) en op de laatste dag ook Hilde Smets (Ecopower). Daarmee was de delegatie uit Vlaanderen goed vertegenwoordigd.

In Krakau, een stad aan de grenzen van Europa, kwam de nadruk te liggen op de rol van burgers die zich organiseren als antwoord op een tijd van klimaatverstoringen en geopolitieke onzekerheid. Met de symboliek van de Poolse legende van de bugel van Sint-Maria als leidraad, werd het Forum gepresenteerd als een krachtige oproep tot actie.

Het Forum was ook de officiële lancering het European Energy Communities Facility: een nieuw project waarmee €7 miljoen wordt vrijgemaakt voor minstens 140 energiegemeenschappen in Europa.

Het werd een driedaagse die tot de nok gevuld was met sessies, speeches, workshops en ontmoetingsmomenten. Een overzichtje met de highlights:

Dag 1: kick-off

De dag was gevuld met inzichten en ideeën over hoe coöperaties energiearmoede kunnen aanpakken, welke rol koepels kunnen spelen in het versterken van de lokale beweging, hoe energiecoöperaties kunnen zorgen voor meer onderling vertrouwen in gemeenschappen, welke rol Europa kan spelen in het democratiseren van de energiemarkt.

We eindigden de dag op een boot in het zonnige Krakau.

Article content
Groepsfoto op de oever van de Vistula-rivier

Dag 2: forum op topspeed

De dag begon met een erg interessant debat, waar Achille Hannoset van de Europese Commissie (DG Energy) in gesprek ging met leden uit Polen, Oekraïne en Estland over energiezekerheid, en over hoe energiegemeenschappen kunnen bijdragen aan meer onafhankelijkheid en stabiliteit binnen een snel veranderend energielandschap.

In de namiddag was er een sessie rond inclusieve communicatie en hoe een diverser publiek te bereiken, en daarna een sessie waar neurowetenschapper Kris De Meyer iedereen overtuigde dat gedragsverandering niet werkt door mensen te ‘overtuigen’, maar door ze te inspireren met acties (zoals het oprichten van een burgerenergiegemeenschap).

’s Avonds werd het publieke gedeelte van het Forum afgesloten, en werd een officiële European Energy Communities Declaration voorgesteld, die in beeld was omgezet door illustrator Gosia die eraan werkte tijdens het Forum.

De officiële Declaratie

De dag eindigde in een Pools restaurant, waar het internationale gezelschap in traditionele setting verbroederde tot in de late uurtjes.

Dag 3: algemene vergadering en afscheid van Dirk Vansintjan

Dag drie was de dag van de Algemene Vergadering, en stond in het teken van de werking van REScoop.EU en de wissel van de bestuurders. In de voomiddag gaven leden feedback over de werking, en ging het over hoe REScoop.EU beter kan inspelen op de noden van de leden, en de strategische keuzes voor de toekomst. In de namiddag stelde REScoop.EU de jaarresultaten voor.

Article content
De nieuwe bestuursploeg

Voor de levende legende Dirk Vansintjan, die zijn derde termijn als voorzitter erop had zitten, betekende het een einde van een tijdperk. Hij werd in de bloemetjes gezet en zijn harde werk werd bekroond met drie worsten (echt waar) en een minutenlange staande ovatie, die recht uit het hart kwam van de vele aanwezigen.

De stemming voor de nieuwe bestuurders was een spannend moment. Twaalf leden stelden zich kandidaat voor acht bestuursplaatsen. Ecopower werd herverkozen, CoopStroom haalde het niet van de ijzersterke concurrentie. Vier van de acht leden zijn federaties.

Het voelde als een voorrecht om deel uit te maken van dit bruisende gezelschap, en het is inspirerend en leerrijk om zoveel mensen uit zoveel verschillende landen te ontmoeten die allemaal de hordes en moeilijkheden op hun pad probeerden te tackelen. De Vlaamse situatie was vaak een leidraad voor landen waar energiegemeenschappen nog in volle ontwikkeling zijn.

Power to the people! 💚

Lees hier meer over het programma.