Burge®meesterconvenant
Steeds meer steden en gemeenten ondertekenen de burge®meesterconvenant en stellen klimaatactieplannen op. Daarbij ontdekken ze dat er een overvloed aan hernieuwbare energie beschikbaar is op het grondgebied (zon, wind, water, biomassa, aardwarmte). Deze omgevingsenergie smeekt om lokaal geoogst te worden via gemeenschapsprojecten. Daarmee betrekken steden en gemeenten hun bevolking rechtstreeks bij de noodzakelijke energietransitie, geven als lokale overheid zelf het goede voorbeeld, en zorgen voor lokale verankering van hernieuwbare energieprojecten in samenwerking met de bevolking.
Enkele concrete tools om de omgevingsenergie te oogsten via gemeenschapsprojecten:
- Algemeen: leg de spelregels voor het oogsten van omgevingsenergie op uw grondgebied vast in een gemeenteraadsbesluit.
Voorbeeld: GEERAARDSBERGEN reserveert de helft van de omgevingsenergie voor de lokale gemeenschap of enkele andere voorbeelden van gemeenteraadsbesluiten - Wind: breng de publieke en semipublieke gronden in kaart voor het uitwerken van een gemeenschapswindproject.
Voorbeeld: bestek windproject EEKLO - Zon: breng de publieke en semipublieke gebouwen in kaart voor het uitwerken van een gemeenschapszonneproject.
Voorbeeld: bestek zonneproject KUURNE (opm: vervang ‘financiële burgerparticipatie’ door ‘rechtstreekse financiële burgerparticipatie’ om achtergestelde leningen te vermijden) en het lastenboek - Webinar: Local wind day – coöperatieve wind als motor voor lokale energietransitie
Bekijk hier het webinar.