In deze brochure, die we opstelden n.a.v. de publieksactie over onze windclaim, kan u terugvinden waarom Vlamingen medeëigenaar wensen te worden van windturbines. Meer dan 500 Vlaamse burgers namen deel aan deze actie.
Donderdag 15 juni is het wereldwijd Global Wind Day. REScoop Vlaanderen, Bond Beter Leefmilieu en Reset.Vlaanderen stellen vast dat vandaag slechts 4% van de windturbines in Vlaanderen in burgerhanden is. In Nederland hebben burgers sinds 2019 het recht om tot 50% rechtstreeks te participeren in windprojecten op land.
Nooit eerder was de meerwaarde die burgerenergie-coöperaties creëren in Vlaanderen groter dan in crisisjaar 2022. Vorig jaar genoten ca 60.000 coöperatieve huishoudens een voordeel van gemiddeld 560 euro op hun energiefactuur. Dat is het equivalent van 3 energiecheques, maar dan zonder negatieve impact op het begrotingstekort. Onderstaande grafiek toont de evolutie van de meerwaardecreatie sinds 2010 op basis van officiële cijfers uit V-test VREG en jaarverslagen.
Kwetsbare gezinnen levenslang toegang geven tot groene én betaalbare energie: dat is de ambitie van het pilootproject Power Up in het Oost-Vlaamse Eeklo. Fien Vanderbeke (stad Eeklo) en Jan De Pauw (Ecopower) vertellen hoe ze dit even innovatief als eenvoudig idee in de praktijk brengen. En hoe andere gemeenten dit concept binnenkort vlotjes zullen kunnen kopiëren. “Als lokale besturen hun democratische kracht gebruiken, is er oneindig veel mogelijk.”
Bekijk hier de presentaties van RESET.Vlaanderen en van beide studies 'Meerwaarde' en 'Drempels' die input gegeven hebben voor de rondetafel en de dialoog met het publiek over directe burgerparticipatie in windparken op zee.
Wanneer? Woensdag 21 december in de namiddag, vanaf 13.30u.
Waar? Provinciehuis Antwerpen, provincieraadszaal. De inschrijvingen zijn afgesloten. U kan dus niet meer inschrijven! Vanaf 15/01/23 zullen alle presentaties en de opname beschikbaar komen op deze webpagina van onze website.
Wij nodigen u graag uit op 28 november om mee te denken over de bevindingen van onze twee studies ‘Meerwaarde’ en ‘Drempels’ over directe burgerparticipatie in offshore windparken.
Coöperatieve windturbines bieden niet alleen meerwaarde voor milieu en klimaat; ze hebben ook een positieve impact op de energiefactuur van huishoudens. Dat is al bijna twee decennia het geval. Sinds de liberalisering van de Europese energiemarkt in 2003 en de start van het ‘coöperatief energiedelen’. Ondertussen maken al meer dan tien Vlaamse burgerenergiecoöperaties gebruik van de leveringsvergunning van de coöperatieve leverancier Ecopower. Sinds de energiecrisis is de positieve impact van burgerenergie op de huishoudelijke energiefactuur ronduit spectaculair te noemen.