Energiedelen

Burgercoöperaties doen reeds meer dan 15 jaar aan energiedelen in Vlaanderen. Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 maakte Europa een einde aan bestaande energie-monopolies zoals Electrabel in België en EDF in Frankrijk. Voortaan zou iedereen op gelijke voet gebruik kunnen maken van het elektriciteitsnet. De coöperanten van Ecopower besloten daarop massaal om een leveringsvergunning aan te vragen om eindelijk de productie van hun gezamenlijke installaties thuis te kunnen gebruiken zonder tussenkomst van een commerciële leverancier. Burgercoöperatie BeauVent sloot zich daarbij aan. 

In Vlaanderen is Ecopower sinds 2004 de coöperatieve leverancier, met topscores van VREG voor dienstverlening en herkomst, en topscores van Greenpeace voor investeringsbeleid. In Wallonië is Cociter de coöperatieve leverancier sinds 2012, opgericht door de toen bestaande Waalse burgercoöperaties.

In een coöperatieve windturbine participeren gemiddeld 3000 huishoudens waarvan 70% slechts één aandeel heeft en 80% de stroom thuis afneemt. Dit toont aan dat coöperanten hun burgercoöperatie vooral zien als middel om toegang te krijgen tot lokaal geproduceerde groene stroom aan een faire prijs en niet zozeer als beleggingsproduct .