Over REScoop Vlaanderen

REScoop.Vlaanderen is de Vlaamse federatie van burgercoöperaties voor hernieuwbare energie. REScoop verenigt burgerinitiatieven die werken volgens de internationaal erkende principes van coöperatief ondernemen (ICA-definitie &principes).

REScoops voldoen aan beide Europese definities van energiegemeenschappen.

Een REScoop (Renewable Energy Sources cooperative) is een burgerinitiatief dat de omgevingsenergie (zon-wind-water-biomassa-aardwarmte) wil oogsten voor eigen gebruik, gebaseerd op het rechtstreeks participatiemodel en de internationale coöperatieve principes.

Als coöperant heb je een dubbele relatie met je REScoop : als aandeelhouder van de coöperatie en als gebruiker van de geproduceerde goederen en diensten.

REScoops zijn waardegedreven in plaats van winstgedreven, de gebruikersmeerwaarde primeert boven de aandeelhoudersmeerwaarde. Mede-eigenaarschap, democratische controle en dienstverlening aan de coöperanten staan daarbij centraal.   Je kan deze eigenschappen op interactieve wijze verkennen voor jezelf, je organisatie of een groep mensen via de e-learining tool ICA-Kompas 

Wil je meteen samen met andere burgers aan de slag binnen een REScoop?  Neem dan zeker contact op met ons of rechtstreeks bij één van de REScoops in je buurt, te vinden de ledenpagina

 

download hieronder de flyer 

 

 

 

 

​​