REScoop: Renewable Energy Sources cooperatives

Samen een deel van de omgevingsenergie oogsten voor eigen gebruik, via rechtstreekse burgerparticipatie = autonomie en eigenaarschap onder democratisch bestuur.

Burgerenergiecoöperaties hebben meer dan een kwart eeuw ervaring met energiegemeenschappen in Vlaanderen, en voldoen aan beide Europese definities van citizen & renewable energy communities.

 

Wat als we de energiemarkt nu eens radicaal vernieuwen?

DOE MEE!

Overal in Europa verenigen gewone burgers zich om samen windturbines en zonnepanelen te plaatsen, om het distributienet in beheer te nemen, om thuis de samen opgewekte groene stroom of warmte aan een faire prijs geleverd te krijgen.

Ook in Vlaanderen nemen mensen zoals jij het heft in eigen handen. Ze verenigen zich in REScoops, burgercoöperaties voor hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. Via de leden van REScoop.Vlaanderen kan je rechtstreeks participeren in concrete projecten in jouw buurt.

In het filmpje van Greenpeace zie je ook hoe het REScoop-model werkt.

Doe mee en leid de energietransitie naar energiedemocratie!

Actueel

Septemberverklaring burgerenergie

28/09/2022

Coöperatieve windturbines bieden niet alleen meerwaarde voor milieu en klimaat; ze hebben ook een positieve impact op de energiefactuur van huishoudens. Dat is al bijna twee decennia het geval. Sinds de liberalisering van de Europese energiemarkt in 2003 en de start van het ‘coöperatief energiedelen’. Ondertussen maken al meer dan tien Vlaamse burgerenergiecoöperaties gebruik van de leveringsvergunning van de coöperatieve leverancier Ecopower. Sinds de energiecrisis is de positieve impact van burgerenergie op de huishoudelijke energiefactuur ronduit spectaculair te noemen.

Samenwerking KWB en REScoop Vlaanderen

09/09/2022

Onder de titel “Betaalbare energie: wat kan ik doen?” slaan Gezinsbeweging KWB en REScoop Vlaanderen de  handen in elkaar.

Anja Van Boven, coördinator KWB: “De energiecrisis woedt volop, en steeds meer gezinnen kunnen hun energiefactuur niet meer betalen. Op concrete maatregelen vanuit de federale overheid en Europa om de energieprijzen te verlagen, zal het nog enkele maanden wachten zijn. Maar gezinnen hoeven niet passief te wachten om iets aan hun energiefactuur te doen.”