Infomarkten PRUP windprojecten Oost-Vlaanderen blijken goede formule

16/05/2014

Een windpark in je buurt? Kom er alles over te weten op onze infomarkten
Met deze boodschap nodigde de provincie Oost-Vlaanderen de inwoners van de concentratiegemeenten uit op 9 infomarkten in april en mei. Concentratiegemeenten zijn gemeenten langsheen de E40 tussen Aalter en Aalst, en langs de E34 tussen Maldegem en Kaprijke, waar volgens de visie van de provincie windparken kunnen worden ingepland. Daarvoor heeft de provincie een ruimtelijke uitvoeringsplan opgesteld. De infomarkten kaderden in het openbaar onderzoek van het PRUP dat loopt tot 23 juni 2014.

De meerwaarde van rechtstreekse participatie
De provincie eist van de projectontwikkelaars die in de aangeduide zones opstalcontracten hebben afgesloten met de grondeigenaars, dat ze samenwerken, het project voor minstens 20% openstellen voor rechtstreekse participatie van burgers en gemeenten en dat ze per windturbine jaarlijks 5000 euro storten in een omgevingsfonds. Op die manier wil de provincie lokale meerwaarde en betrokkenheid creëren. De provincie wil dus aan lokale burgercoöperaties de mogelijkheid geven om zich te organiseren en te delen in de voordelen van de windoogst.

De provincie heeft REScoop.be als partner aangewezen om het luik rechtstreekse burgerparticipatie in te vullen, en Het Vlaams Energie Bedrijf voor de participatie van de lokale overheid. De beslissingen van provincieraad van 26/03/2014 (agendapunt 5) over het planproces vindt u hier en de maatregelen van de deputatie om rechtstreekse participatie af te dwingen vindt u hier. Als grootste projectontwikkelaar heeft Electrabel zich bij het begin van de infomarkten akkoord verklaard met het draagvlakmodel van de provincie, zie hier.

REScoopvInfomarkten brengen transparantie in het afwegingsproces
De infomarkten bleken een zeer goede formule te zijn om de bevolking de kans te geven zich terdege te informeren over alle aspecten van het PRUP. Voor alle betrokken actoren was er een stand voorzien. De omwonende waren rechtstreekse uitgenodigd. Iedereen kon er terecht met zijn algemene en specifieke vragen en bedenkingen.

De provincie was vertegenwoordigd door twee afdelingen. De provinciale dienst ruimtelijke ordening gaf de planologische toelichting: waarom hier en niet ergens anders? Het projectteam van Oost-Vlaanderen energielandschap gaf uitleg over het voorziene draagvlakmodel: hoe herverdelen van lusten en lasten. Bij de verschillende projectontwikkelaars kon je terecht voor hun concrete plannen. Eandis en Elia informeerden over de aansluitingsmogelijkheden op het elektriciteitsnet.

REScoop sensibiliseerde rond het belang van coöperatief ondernemen in hernieuwbare energie via het model van rechtstreekse burgerparticipatie, en de mogelijkheden die de provincie hiervoor biedt. De prille lokale burgerinitiatieven Energent (in het Gentse) en Volterra (in het Meetjesland) stelden er hun werking voor. Ook de buurtcomités van bezorgde burgers kregen een stek aangeboden, waarvan de buurtcomités van Maldegem, Eeklo, Zwijnaarde en Vlekkem gebruik maakten.

In de noordelijke concentratiezone langs de E34 (Eeklo, Maldegem en Kaprijke) was de opkomst eerder matig. De meeste bezoekers kwamen uit de onmiddellijke omgeving van de geplande windturbines, nieuwsgierig naar de locaties van de windturbines en welke effecten er zouden zijn op hun leefomgeving. Alle betrokken projectontwikkelaars waren aanwezig, behalve Aspiravi die het provinciaal initiatief daarmee blijft tegenwerken. De aanwezige projectontwikkelaars lichtten hun inplantingslocaties toe, maar gaven nog geen concrete informatie m.b.t. geluid en slagschaduw. Na het PRUP volgt immers een project-MER waar deze effecten in alle details behandeld worden op basis van de exacte locaties.

Wellicht is de matige opkomst langs de E34 te verklaren uit het feit dat de bevolking reeds meer dan 10 jaar vertrouwd is met windturbines in de omgeving. Bovendien hadden gemeentebesturen in deze zone al duidelijk gecommuniceerd over hun visie op de ontwikkeling van windenergie (klik hier voor standpunt van Eeklo en Maldegem. De infomarkten langsheen de E40, waar de mensen minder vertrouwd zijn met windturbines, werden zeer druk bezocht. Spijtig was vast te stellen dat zowel in Aalter, Zwijnaarde als Vlekkem de betrokken projectontwikkelaars hun kat stuurden. Een gemiste kans om aan lokaal draagvlak te werken.